Pierwsze spotkanie "Wisła od kuchni"
Przez stulecia nas, mieszkańców Warszawy żywiła nasza rzeka – Wisła.
Niestety dziśtrudno sobie nawet wyobrazićjak bogate w ryby i inne stworzenia były wody królowej polskich rzek.
Warszawskie tradycje kulinarne to cykl siedmiu spotkań, podczas których przyjrzymy się kulinarnym tradycjom Warszawy: poznamy przepisy i związane z nimi historie, zwiedzimy wirtualnie miejsca, gdzie te tradycje powstawały.
Jakie ryby królowały na warszawskich stołach? Ogromne ryby wędrujące: wyże, jesiotry, łososie uważano za lokalnej specjały, choćich łowienie i przygotowanie nie było proste. Archeologia i dawne książki dostarczająinformacji o rybach wielkich na 2 metry! Inny warszawski specjałto minogi, którymi zajadano sięprzy królewskim stole i w podejrzanych spelunkach na Starym Mieście. Czy jeszcze żywiła nas rzeka? Tego dowiemy siępodczas wirtualnego spaceru wzdłużwarszawskich bulwarów.
ZAPISY: https://www.strefazajec.pl/course/view/id/24902
Kulinarno-historyczne "spacery" po Warszawie dostarcząteżinspiracji do poszukiwańw kuchni i w terenie. Uczestnicy dostanązestaw tradycyjnych przepisów z rożnych epok do samodzielnego eksperymentowania w domu oraz kilka ciekawych tras zwiedzania miasta – od strony tradycji związanych z jedzeniem.
Na zajęciach poznamy teżkilka darmowych aplikacji do montażu filmików, dzięki którym dokumentacja rodzinnych spacerów i domowych rekonstrukcji kulinarnych zyska fajnąi dynamicznąformę. Te mini-filmiki uczestników będzie można opublikowaćna stronach filii Bielańskiego Ośrodka Kultury.
Zajęcia prowadzi Agnieszka Kuś- historyk kulinariów, redaktorka kulinarna, blogerka i przewodniczka po Warszawie