null

W Przedszkolu nr 272 jemy zdrowo smacznie i kolorowo– innowacja pedagogiczna.

Drukuj otwiera się w nowej karcie

W naszym przedszkolu nr. 272 "Misia Uszatka" zawsze przywiązywałyśmy wagę do zdrowego odżywiania. Przez kilka lat realizowałyśmy programy i projekty promujące zdrowy styl życia. Prowadziłyśmy warsztaty kulinarne, na których w ciekawy sposób dzieci poznawały różnorodne produkty spożywcze Polski i świata.

Obserwując zapał i zaangażowanie dzieci podczas kulinarnych zabaw podjęłyśmy się kontynuowania tematu zdrowego odżywiania w dalszych działaniach. Na terenie przedszkola wdrożyłyśmy innowację pedagogiczną "Jem zdrowo, smacznie i kolorowo", wzbogacając nasze twórcze działania o doświadczenia zmysłowe. Na zajęciach przedszkolaki poznają produkty bazując na zmysłach. Odkrywają nowe smaki, zapachy, struktury różnych produktów i przypraw. Uczą się łączenia ze sobą składników oraz komponowania smaków.

W naszym przedszkolu od początku roku prowadzimy cykl zabaw dydaktycznych, w których dzieci są uczestnikami "kulinarnej przygody". Na naszych zajęciach wykorzystujemy różnorodne, atrakcyjne pomoce dydaktyczne i kulinarne.

Rozpoczynamy zabawą, której towarzyszy klimatyczna muzyka i taniec, wprowadzająca uczestników w odpowiedni nastrój. Nieodłącznym elementem naszych zabaw są kulinarne zabawy wielozmysłowe, dzięki którym dzieci miały okazję poznać między innymi kulturę i kuchnię Indii. Dominującym składnikiem kuchni Indii są aromatyczne przyprawy, zwłaszcza przyprawy korzenne. Kuchnia Indii cieszy się – w pełni zasłużenie –opinią najbardziej aromatycznej kuchni świata: kardamon, kurkuma, gorczyca, imbir, szafran, anyż, cynamon, cząber, chili, gałka muszkatołowa, kolendra, kozieradka, kmin rzymski oraz różne odmiany pieprzu- są tam równie oczywistymi składnikami potraw, podobnie jak u nas czosnek i sól. Dzieci porównywały kolory, wąchały, dotykały, smakowały, potęgując tym wrażenia zmysłowe. Podczas dnia Indii wyśmienicie się bawiliśmy. Magicznie pachniało w naszym przedszkolu, mieszały się ze sobą wszystkie zapachy. Dzieci wykonały “indyjską mandalę", wcieliły się w zaklinacza węży, leciały samolotem, wykonywały rozmaite zabawy, ćwiczenia artykulacyjne i oddechowe, rozwiązywały zagadki. Oczywiście nie zabrakło kadzidełek i egzotycznego tańca, a  przy tym dobrze się bawiły. I miło że chciały wciąż więcej. To dla nas nauczycielek dobry znak i zachęta do odkrywania wciąż czegoś nowego, do kontynuowania naszych działań, dzięki którym przedszkolaki poznają otaczającą rzeczywistość.

Jako osoby prowadzące staramy się zawsze i wszędzie rozbudzać w dzieciach ciekawość świata. Zainteresować tematem i wraz z dziećmi odkrywać krok po kroku jego tajniki to najmilsze i najbardziej ekscytujące zajęcie. Kolejne zabawy w podróże przed nami - bogactwo kuchni świata i kultury żywienia jest przepiękne i fascynujące. A widzieć zainteresowanie, zapał i uśmiech na twarzy dziecka -bezcenne.

Beata Słomczyńska
Anita Olszewska




 

img_20201113_181715.jpg
Zobacz galerię (3 zdjęć)
received_401711507688246.jpeg
received_998815820640159.jpeg