
W naszej kulturze chleb ma duże znaczenie – zarówno symboliczne, jak i kulinarne. Pewne jest, że nie zabraknie go na polskim stole. Dlatego otworzenie piekarni to dobry pomysł na biznes. Zwłaszcza, jeśli wyróżnia się ona na tle innych. Dokładnie tak, jak połączona z kawiarnią rzemieślnicza Piekarnia Dej, która mieści się przy ul. Płatniczej 57 na Starych Bielanach.
Piekarnia Dej pierwszych klientów powitała w czerwcu ubiegłego roku. Wyrosła – jak przysłowiowy chleb – z dwóch pracowni, za których konceptem stoją dynamiczne kobiety – Justyna Roszkowska i Anna Rożalska.
– Po latach pracy w gastronomii totalnie wkręciłam się w temat rzemieślniczego chleba na zakwasie, w czasach gdy jeszcze tego typu piekarni było dosłownie kilka w całej Polsce – wspomina Justyna Roszkowska. – Głównie piekłam w pracy i w domu, ucząc się na własnych błędach. Odbyłam staże, a w 2018 roku otworzyłam pracownię „Pochlebnie”, która wypiekała chleb głównie na zamówienia – dodaje.
W tym samym czasie do Polski wróciła Anna Rożalska z ukończonym kursem cukierniczym w popularnej szkole kucharskiej „Le Cordon Bleu”. Tak samo zakochana w wypiekach oraz bogata w doświadczenia pracy w londyńskich piekarniach, gdzie głównie zajmowała się wypiekiem drożdżówek i viennoiserie. W 2019 otworzyła „Montażownię Cukierniczą”, skąd do wielu warszawskich kawiarni codziennie rano dostarczano słodkie wypieki.
Pomysł na wspólny biznes
– W trakcie pandemii, gdy wiele miejsc się zamknęło, trzeba było wymyślić nowy model biznesowy, aby przetrwać. Po kilku miesiącach stwierdziłyśmy, że obie marzymy o większym miejscu niż nasze mikropracownie i że raźniej będzie zrobić to razem – śmieje się Justyna Roszkowska.
Po licznych próbach i przeszkodach na drodze do wynajęcia lokalu okazało się, że rodzinny dom Anny przy ul. Płatniczej będzie najlepszym miejscem na piekarnio-kawiarnię. Po remoncie i przystosowaniu go do działalności piekarniczej powstała „Piekarnia Dej”.
Warto tu przyjść z wielu powodów, ale tym głównym są oczywiście rzemieślnicze produkty z najlepszej jakości składników.
Nasze wcześniejsze doświadczenia dały nam przestrzeń do przetestowania wielu produktów, dlatego możemy poszczycić się różnorodną ofertą. Wszystkie chleby robione są na zakwasie i bez dodatku drożdży. W codziennej sprzedaży zawsze mamy trzy „klasyki” i trzy chleby sezonowe. Do tego dochodzą bagietki, focaccie czy bułki na zakwasie – tłumaczy współwłaścicielka.
Bogata oferta dla każdego
Wśród słodkości zaś królują wypieki z ciasta półfrancuskiego – croissanty czy pain au chocolat, ale też podwójnie zapiekane rogale z różnymi sezonowymi nadzieniami, z których słynęła „Montażownia”.
– W ofercie mamy wiele drożdżówek (również wegańskich), a w wybrane dni pojawiają się również takie wypieki jak: bostocki, pastéis de nata czy cannelle. Mamy również bardzo dobrą kawę, z kilkoma propozycjami sezonowych napoi na jej bazie, a w sezonie letnim serwujemy własnej produkcji lody – zachęca Justyna Roszkowska.
Właścicielki nieustannie szukają nowych smaków i chętnie witają gości, którzy regularnie przychodzą na kawę i „coś słodkiego”. Latem zaś delektują się świeżymi wypiekami w sezonowym ogródku, w pobliskim otoczeniu zabytkowych latarni gazowych, charakterystycznych dla Starych Bielan.
Piekarnia Dej mieści się przy ul. Płatniczej 57 i czynna jest od wtorku do niedzieli w godzinach 8–18 (wt.–pt.) i 9–17 (sob.–nd.).
Więcej informacji pod numerem telefonu 574 134 754, adresem e- mail: piekarniadej@gmail.com lub na Facebooku: https://www.facebook.com/dejpiekarnia.
Autor tekstu: Iwona Sobczak
Sprawdź lokalizację na mapie
Trwa wczytywanie mapy. W przypadku problemów proszę wyczyścić ciasteczka.