null

Ratujemy żywność przed zmarnowaniem

Drukuj otwiera się w nowej karcie

Na targowisku Wolumen uratowano przed zmarnowaniem prawie 2 tony warzyw i owoców.

Według Organizacji Narodów Zjednoczonych co roku marnuje się aż 1/3 produkowanej żywności na świecie. W sierpniu i we wrześniu zrealizowano projekt pilotażowy dotyczący działań zmierzających do niemarnowania żywności na warszawskich targowiskach. Projekt objął również nasz bielański Wolumen. Wolontariusze, którzy byli zaangażowani w zbiórkę, zbierali wszystkie te produkty, które miały trafić do kosza.

widok na sprzedawców handlujących warzywami i owocami na targowisku

Po segregacji zebrane produkty trafiły do warszawskich organizacji wspierających osoby w kryzysie bezdomności oraz potrzebujących, np. do Stowarzyszenie Otwarte Drzwi, Fundacji Radość, czy Centrum Pomocy Bliźniemu.

Fotografia kobiety handlującej pieczywem na targowisku

Miasto Stołeczne Warszawa planuje kontynuację projektu w 2022 roku.