
Festiwal kulinarny „Polska od kuchni” – Akademia Zdrowego Żywienia to projekt przygotowany i stworzony z myślą o działaniu na rzecz zdrowego odżywania, promocji regionalnych produktów, ekologii, edukacji i integracji lokalnej społeczności. Stanowi niezwykła okazję do zapoznania się z kulturą kulinarną Polski, a przede wszystkim produktów regionalnych z obszaru Mazowsza
W programie m.in.:
- warsztat kulinarny z Pascalem Brodnickim,
- pokaz Kulinarny Katarzyny Bosackiej „MądrzeJEMY”,
- pokazy kulinarne, czyli live cooking Kół Gospodyń Wiejskich,
- koncert zespołu Menele,
- degustacje,
- less waste.
Wydarzenie będzie odbywać się w hali namiotowej, więc nie bójcie się złej pogody.
Punkt szczepień
W godzinach 14.00 - 19.00 SPZZLO Warszawa-Żoliborz zaprasza dorosłych oraz dzieci powyżej 12. roku życia do Punktu Szczepień, który będzie zlokalizowany na terenie pikniku. Szczegóły: https://bielany.um.warszawa.pl/.../zaszczep-sie-na...
Zapraszamy do udziału w Narodowym Spisie Powszechnym!
W godzinach 15:00 – 19:00 czynny będzie punkt samospisu. Pracownicy Delegatury Biura Administracji i Spraw Obywatelskich w Dzielnicy Bielany będą obsługiwać osoby, które zgłoszą się w celu dopełnienia ustawowego obowiązku samospisu.
Zapraszamy do strefy sportu
Czekać będą na Państwa liczne atrakcje min. konkursy z nagrodami oraz animacje i zabawy dla dzieci.
Do zobaczenia!
5 września 2021 r. (niedziela).
Godz. 15.00 – 21.00 – festiwal.
Godz. 14.00 – 19.00 – punkt szczepień.
Godz. 15.00 – 19.00 – punkt Narodowego Spisu Powszechnego.
Miejsce: teren zielony przy metrze Słodowiec.
WSTĘP WOLNY!
Organizatorzy: Dzielnica Bielany m.st. Warszawy, Polska Rada Żywienia
Partnerzy: Bielański Ośrodek Kultury
Współorganizator: Samorząd Województwa Mazowieckiego. Poniżej słowo od Marszałka Województwa Mazowieckiego.
Szanowni Państwo,
jakość spożywanych pokarmów i stosowana dieta są niezwykle istotnymi czynnikami determinującymi stan zdrowia oraz długość i jakość życia współczesnego społeczeństwa. Wszyscy zatem potrzebujemy regularnych, zbilansowanych posiłków, bogatych w składniki odżywcze, witaminy i minerały. Niestety, od lat obserwuje się rosnącą falę nadwagi i otyłości wśród dorosłych i dzieci, co prowadzi do rozwoju wielu poważnych chorób cywilizacyjnych. Właśnie dlatego tak istotne jest promowanie, szczególnie wśród najmłodszych, zdrowego stylu życia oraz kształtowanie odpowiednich postaw i nawyków żywieniowych.
Polska może się poszczycić bardzo bogatą i różnorodną tradycją kulinarną, która przekazywana z pokolenia na pokolenie stała się częścią naszego dziedzictwa. Pielęgnowanie, a także rozwijanie wiedzy na temat tajników dawnej i dzisiejszej polskiej sztuki kulinarnej, jak również popularyzowanie zdrowych, regionalnych produktów tradycyjnych i ekologicznych oraz wykorzystywanie ich w oryginalny sposób przy wymyślaniu i przyrządzaniu nowych, smakowitych dań jest godne uznania i naśladowania.
Podobne idee przyświecają festiwalowi, który odbędzie się w najbliższą niedzielę, 5 września, na warszawskich Bielanach. Serdecznie gratuluję organizatorom przygotowania tego wyjątkowego przedsięwzięcia, które w ciekawy sposób promuje właściwe odżywianie oraz znakomite regionalne przysmaki wysokiej jakości, szczególnie te z Mazowsza. Cieszę się, że nasz samorząd mógł zostać partnerem wydarzenia i je dofinansować. Jestem przekonany, że impreza z udziałem Pascala Brodnickiego i Katarzyny Bosackiej spotka się z wielkim zainteresowaniem i okaże się prawdziwym sukcesem, znacząco wpływając na promocję zdrowej i pysznej kuchni, a także edukowanie mieszkańców Warszawy w tym zakresie oraz ich integrację.
Pozdrawiam wszystkich uczestników festiwalu kulinarnego, życzę wielu miłych wrażeń, niezapomnianych doznań smakowych, dobrej zabawy oraz wszelkiej pomyślności.
Z wyrazami szacunku,
Marszałek Województwa Mazowieckiego
Adam Struzik
Informujemy, że wydarzenie realizowane jest zgodnie z obowiązującymi ograniczeniami, nakazami i zakazami w związku z wystąpieniem stanu epidemii (Rozporządzenie Rady Ministrów w sprawie ustanowienia określonych ograniczeń, nakazów i zakazów w związku z wystąpieniem stanu epidemii, aktualne na dzień wydarzenia).
Załączniki: