null

Fermentacyjny Zero Waste

Drukuj otwiera się w nowej karcie
29.09.2020 18:00 - 29.09.2020 20:30
Plac zabaw przy ul. Kochanowskiego 22, Kochanowskiego 22, Warszawa

Ile razy zastanawiałeś się jak wykorzystać coś, co wydaje się nie do wykorzystania? Czy kosz przeznaczony na odpadki bio jest permanentnie przepełniony, a ty nie wiesz co począć? Dzięki fermentacji wiele niechcianych produktów może przejść transformacje w pyszny dodatek do jedzenia, czy przyprawę. Po co wyrzucać, jeśli można się radować smakiem?


Na warsztatach porozmawiamy trochę o odpadkach w kuchni, o tym co można przerabiać, a co nie i porozmawiamy trochę o zasadach, których warto się trzymać, wykonując domowe fermentacje, nie tylko z odpadków.
Na zajęciach zrobimy: fermentowaną lemoniadę z ogryzków, kiszoną surówkę z warzywnych łodyg, zakwas z niechcianych liści i opowiem o “wiecznych” plackach na zakwasie z resztek warzyw – rozdam też zakwas oraz poinstruuje co zrobić, by takowe mieć tudzież jeść.

wstęp wolny, zapisy:
https://www.strefazajec.pl/course/view/id/24576

Prowadzenie: Marcin Polec: Jestem kucharzem, barmanem i zajmuję się edukacja fermentacyjną i redukcją odpadów. Link do mojej strony: www.pomapoma.pl

Czas trwania 2-2,5 godziny.