null

Słodka jakość wypieków z manufaktury i cukierni „Bajka”

Drukuj otwiera się w nowej karcie
Zdjęcie: Zdjęcie ilustracyjne

Prawdziwa śmietana, pyszne polskie masło, belgijska czekolada czy nadzienia z płatków róży to tylko niektóre ze składników, które zadowolą nasze kubki smakowe, gdy zawędrujemy do cukierni „Bajka” przy ul. Wólczyńskiej 57. Nie oczekujmy jednak bardzo szerokiej oferty, gdyż właściciele cenią sobie motto „mniej znaczy więcej”. A jak jest w praktyce? Pysznie, słodko i z dbałością o każdy detal ciastek i tortów.

- Moja przygoda z cukiernictwem zaczęła się w 1983 r., gdy rozpocząłem naukę w technikum cukierniczym na Majdańskiej. Pracowałem też w firmie ojca, cukierni Petryka, którą założył w 1976 r. przy ul. Pięknej - opowiada Tomasz Petryka, współwłaściciel “Bajki”. - Razem prowadziliśmy cukiernię do 2015 r., ale zgubiła nas ilość produkowanych słodkości i kryzys finansowy. Swoje nowe miejsce odnalazłem więc na Wawrzyszewie i tak powstała bielańska cukiernia “Bajka”. Dołączył do mnie również mój najlepszy cukiernik Krzysztof Kraśkiewicz, który z czasem stał się również moim wspólnikiem - tłumaczy.

Słodkie i sprawdzone przepisy

Wyciągając wnioski z fiaska poprzedniej cukierni, wspólnicy postawili na bycie firmą lokalną, która wypieka nieco mniej, ale za to wyśmienicie. - Naszą specjalnością są torty z bitą śmietaną, pączki, faworki i szeroka gama tradycyjnych polskich ciast, opierających się na lubianych recepturach z poprzedniej kawiarni. Przyjmujemy też zamówienia na torty bezglutenowe, bezcukrowe i bez laktozy - dodaje Tomasz Petryka.

Właściciele stawiają na wysoką jakość składników

-  Myślę, że już jako jedni z nielicznych nadal używamy prawdziwą polską kremówkę 30 proc. i 36 proc. o kilkudniowym terminie przydatności. Do tego dodajemy masło od tego samego dostawcy, więc mamy pewność, że nasze produkty są najwyższej jakości - podkreśla współwłaściciel. - Do pączków zaś dodajemy płatki róży z ekologicznej rodzinnej firmy Polska Róża. I mimo że nie produkujemy dużo, to myślę, że nasz smak i jakość same się bronią, dzięki czemu możemy działać jako lokalna manufaktura - podsumowuje Petryka.

Jeśli zaś chodzi o plany na przyszłość, właściciele zgodnie przyznają, że nie zamierzają zwiększać produkcji, ale w dalszym ciągu dbać o doskonałe relacje ze stałymi i nowymi klientami. - Zawsze chciałem robić mało, ale za to dobrego towaru. W poprzedniej cukierni robiliśmy tak dużo, że doprowadziło nas to do upadku. Dlatego obecnie prowadzenie „Bajki” w stylu manufaktury, to czysta przyjemność z cukierniczych potrzeb mieszkańców Bielan.

Cukiernia „Bajka” mieści się przy ul. Wólczyńskiej 57.
Czynna jest codziennie w godzinach 8:00 - 19:00. Sklep firmowy mieści się przy ul. Horacego (przy kościele) i również otwarty jest codziennie w godzinach 8:00 - 19:00.

Kontakt telefoniczny: 22 663 26 03, e-mail: cukierniabajka@op.pl.

Sprawdź lokalizację na mapie