null

Torty, ciacha i ciasteczka, czyli „Blacha” pełna słodyczy

Drukuj otwiera się w nowej karcie
Zdjęcie ilustracyjne

Bielany są... słodkie. Tak przynajmniej wynika z ilości doskonałych cukierni w naszej dzielnicy. Tym razem wybraliśmy się do pracowni wypieków „BLACHA”, gdzie właścicielka potrafi zaczarować formą i smakiem swoich słodkości.

Aleksandra Borecka, bo o niej mowa, jak sama podkreśla, cukiernikiem została „przez przypadek”. Gdy kilka lat temu uznała, że jednak nie zostanie kosmetologiem, postawiła wszystko na mąkę, cukier i masło. Od znajomych wówczas otrzymała przydomek „Blacha”, ponieważ z chęcią zamawiali u niej torty i ciasta na różne okazje. Gdy hobby przerodziło się w prawdziwą pasję, właścicielka nie nadążała z realizacją zamówień w domowej kuchni. Naturalnie przyszedł więc czas na otworzenie własnego lokalu, co uczyniła wraz ze swoim partnerem Filipem.

Jeśli pracownia, to tylko na Bielanach

– Pierwszy lokal otworzyłam oczywiście na Bielanach, lecz w innym miejscu niż obecnie – tłumaczy Aleksandra Borecka. – Był to lokal bardziej w formie kawiarni. Marzyłam jednak o pracowni, dlatego też bardzo długo szukałam przestrzeni, w której mogłabym otworzyć moje miejsce – pracownię wypieków „BLACHA”. Gdy po pewnym czasie nadarzyła się okazja wynajęcia lokalu przy ul. J. Kasprowicza 48, nie zastanawiałam się dwa razy. To był strzał w dziesiątkę! To właśnie tu tworzę teraz moje słodkości i nie widzę nas w innej lokalizacji – dodaje właścicielka.

Choć samo miejsce nie wydaje się być duże, klientów nie brakuje. Co chwilę ktoś przychodzi po coś słodkiego.

– W ofercie mamy wiele pozycji tradycyjnych. Nie brakuje jednak nowoczesnych rarytasów. Zajmujemy się również produkcją tortów okolicznościowych i bezowych na zamówienie. Wyróżniają nas wysoka jakość i świeżość, a także zrównoważony smak ciasteczek. Wielu naszych klientów ceni też to, że są nie za słodkie – dodaje z uśmiechem Aleksandra.

Przepis na wigilijny sukces to... wypieki!

Ponieważ wielkimi krokami zbliża się Boże Narodzenie, również w pracowni nastał najbardziej intensywny czas pracy.

– To nasz ulubiony okres roku, bardzo ciepły i magiczny. Zapraszamy po nasze świąteczne słodkości, które będziemy realizować tylko na zamówienie. Będzie można je złożyć poprzez specjalny formularz, który udostępnimy zarówno na naszym Facebooku, jak i Instagramie. Oczywiście, jak co roku, nie zabraknie pozycji takich jak: makowiec mojej mamy, serniki czy piernik staropolskiego. W ofercie będą również nasze klasyczne wypieki – czyli między innymi brownie z orzechami laskowymi czy chlebek bananowy – podkreśla właścicielka.

„BLACHA pracownia wypieków” mieści się przy ul. J. Kasprowicza 48 (wejście od ul. Barcickiej).
Czynna jest w piątki w godz. 12:00-18:00, w soboty w godz. 9:00-17:00 oraz w niedziele w godz. 10–17 (lub do ostatniego ciasteczka).
Szczegóły pod numerem 793 591 367, mailowo pod adresem: kontakt@blachapracowniawypieków.pl oraz na Facebooku: facebook.com/blachapracownia.

Autor: Iwona Sobczak

Sprawdź lokalizację na mapie