Przedszkole nr 97 „Leśna Polanka” 8 listopada świętowało Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania, który został zainicjowany w 2007 roku przez Komisarza Unii Europejskiej i Euro Toques - organizację zrzeszającą szefów kuchni. Celem święta jest promowanie zdrowego jedzenia wśród najmłodszych (i nie tylko), dobrych nawyków żywieniowych, spożywania regularnie posiłków, informowanie o konsekwencjach złej diety.
Tego dnia w każdej grupie przedszkolnej odbyły się różnorodne zajęcia kulinarne, podczas których dzieci utrwalały zasady zdrowego żywienia, zapoznały się z najnowszą piramidą zdrowego stylu życia, dowiedziały się czym są bomby witaminowe oraz nauczyły się odróżniać produkty niekorzystne i szkodliwe dla zdrowia od zdrowej żywności.
Podczas zajęć kulinarnych przedszkolaki przygotowały smakowite soki i koktajle owocowo – warzywne, szaszłyki, poznały nowe smaki owoców egzotycznych tj: mango, awokado, kaki, rozwiązywały zagadki i tworzyły kolorowe prace plastyczne.
W tym dniu w całym przedszkolu roznosiły się niesamowite zapachy, nie zabrakło dobrej zabawy i wielu atrakcji, które pozwoliły zdobyć nową wiedzę na temat zdrowia.
Małgorzata Okrasa